Efüzyon sitolojisi
Physiopathology of the effusions
Specimen collection and preparation methods
Accuracy
Reporting terminology
Benign elements
Non-neoplastic conditions
Malignant effusions

 

Malign efüzyonlar

Bazı tümörler, diğerlerine kıyasla serozal kaviteye yayılmaya açısından daha fazla eğilim gösterir. Malign plevral efüzyonların en sık sebebi; erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseridir. Malign plevral efüzyon bazı akciğer kanseri vakalarında ilk belirti olarak ortaya çıkabilirken, meme kanserlerinde bu hiç beklenen bir durum değildir. Peritoneal efüzyonların en sık sebebi erkeklerde intestinal, pankreatik, gastrik, kadınlarda ise over kaynaklı malignitelerdir. Plevra, perikard ve peritoneal sıvılarda malign hücrelerin varlığı kötü prognoza işaret eder. Çocuklarda malign plevral ve peritoneal efüzyonların en sık sebebi non-Hodgkin Lenfom’adır. Serozal yüzeylerin primer malignitesi (malign mezotelyoma) aynı şekilde malign efüzyon olarak ortaya çıkabilir..

Malignite tanısı özellikle morfolojik bulgulara dayandırılarak düzenlenir. Yardımcı metodlar (immunositokimya ve sitokimya) sadece tümör tiplemesinde yardımcıdır.

Malign hücrelerin belirlenmesinde ipuçları

  • “ikinci populasyon” varlığı
  • Çok sayıda geniş kümeler
  • Boşluklar (hücre bloğu kesitlerinde)

Benign mezotelyal hücreleri belirledikten sonra malign hücreler onlardan açıkça  farklı, ikinci bir populasyon şeklinde izlenir. Mezotelyal hücrelerden daha geniş olmaları beklenmez, aynı boyutta bile olabilir fakat artmış nükleo/sitoplazmik oran, nükleer hiperkromazi ve makronükleol varlığı önemlidir.

 

50
51 52 53 54 55
56
57 58 59 60 61
62
63
64
65 66 67
68 69 70 71

Malignant effusions

 

Back