Κυτταρολογία τραχήλου της μήτρας :
Anatomy, physiology and histology of the cervix
Ανατομία
Ενδοτραχηλικός σωλήνας
Εξωτράχηλος
Όριο μετάπτωσης ή αδενοπλακώδης συμβολή , μετάπλαση και ζώνη μετάπλασης.

 

The columnar epithelium of the endocervical canal

Histological section of endocervical canal Ferning of cervical mucus
  • Η επιφάνεια του αυλού του ενδοτραχηλικού σωλήνα και οι κρύπτες καλύπτονται από μία στιβάδα κυλινδρικών κυττάρων. Το επιθήλιο αποτελείται από ψηλά κυλινδρικά κύτταρα τα οποία έχουν πασσαλοειδή διάταξη. Ο πυρήνας των κυλινδρικών κυττάρων βρίσκεται συνήθως στη βάση του κυττάρου, αλλά όταν τα κύτταρα εκκρίνουν βλέννη ο πυρήνας μπορεί να βρίσκεται ψηλότερα της βάσης, ή ακόμη και στην μέση του κυττάρου. Τρεις τύποι κυττάρων αναγνωρίζονται: Τα εκκριτικά κυλινδρικά κύτταρα, τα κροσσωτά κυλινδρικά κύτταρα και τα εφεδρικά κύτταρα.
  • Τα εκκριτικά κύτταρα παράγουν όξινη και ουδέτερη βλέννη, αν και τα ποσά ποικίλλουν κατά την διάρκεια του κύκλου της εμμήνου ροής. Η βλέννη εκκρίνεται και με μεροκρινή και αποκρινή τρόπο. Η τραχηλική βλέννη είναι ένα υδαρές υγρό του οποίου η σύνθεση ποικίλλει σε κάθε στάδιο του κύκλου της εμμήνου ροής. Περιέχει ηλεκτρολύτες ιδιαίτερα χλωριούχο νάτριο και απλά σάκχαρα σε κολλοϊδές διάλυμα. Επίσης περιέχουν αλβουμίνες, ανοσοσφαιρίνες και ένζυμα. Λευκοκύτταρα και αποφολιδωμένα επιθηλιακά κύτταρα βρίσκονται συχνά μέσα στην βλέννη. Η τραχηλική βλέννη παίζει σημαντικό ρόλο στην μεταφορά του σπέρματος. Στην μέση του κύκλου, περίπου την χρονική περίοδο της ωορρηξίας, η βλέννη αποτελείται από ένα λεπτό δίκτυο νηματίων που βοηθάει στην εύκολη διέλευση των σπερματοζωαρίων. Σε αυτό το στάδιο η εικόνα «φύλλων φτέρης» επιδεικνύεται εάν η βλέννη απλωθεί επάνω σε γυάλινη επιφάνεια (slide). Στην ωχρινική φάση του κύκλου (όπως και κατά την λήψη αντισυλληπτικών), η βλέννη  αποκτά πυκνή σύσταση που παρακωλύει την πορεία των σπερματοζωαρίων.  Η πυκνή βλέννη μερικές φορές παγιδεύεται στις κρύπτες του ενδοτραχήλου και σχηματίζει καλοήθεις κύστεις – τις ονομαζόμενες “κύστεις Naboth”.
  • Τα κροσσωτά κύτταρα είναι περισσότερα σε αριθμό στην ενδομητρική/ενδοτραχηλική συμβολή. Κύρια λειτουργία τους είναι να μεταφέρουν την βλέννη κατά μήκος της βλεννώδους μεμβράνης.
  • Τα εφεδρικά κύτταρα είναι μικρά αδιαφοροποίητα πολυδύναμα κύτταρα τα οποία εντοπίζονται βαθιά ανάμεσα στα κυλινδρικά κύτταρα και είναι περισσότερο εμφανή κατά την μεταπλαστική διαδικασία.
Columnar epithelium at higher magnification
 
Back
Next