Non-gynaecological Cytology
Κυτταρολογία θυρεοειδούς
Ανατομία και φυσιολογία του θυρεοειδούς αδένα
Οζίδια θυρεοειδούς
Κατηγοριοποίηση των νεοπλασμάτων του θυρεοειδούς
Βιοψία δια λεπτής βελόνης (FNA)
Επάρκεια δείγματος
Αξιολόγηση δείγματος
Διαγνωστική ορολογία
Καλοήθεις παθήσεις
Θυλακιώδεις παθήσεις
Κακοήθη νεοπλάσματα
Νεοπλάσματα παραθυρεοειδούς

 

Ογκοκυτταρικοί (Hürtle cell) όγκοι

Τα ογκοκύτταρα (Hürtle cells) είναι μεταπλασμένα θυλακιώδη κύτταρα τα οποία είναι πλούσια σε μιτοχόνδρια. Στα κυτταρολογικά επιχρίσματα, εμφανίζονται ως πολυγονικά κύτταρα, με άφθονο και λεπτοκοκκώδες κυτταρόπλασμα, ιώδες στην χρώση MGG, και πορτοκαλόχρουν στην χρώση Παπανικολάου. Μπορεί να είναι διπύρηνα, με μεγάλο πυρήνα που το μέγεθός τους ποικίλει, συχνά με μεγάλο πυρήνιο.

Τα ογκοκύτταρα (Hürtle cells) παρατηρούνται συχνά στην θυρεοειδίτιδα Hashimoto και την πολυοζώδη βρογχοκήλη, όπου μπορούν επίσης να σχηματίσουν μακροσκοπικά οζίδια. Τα καλοήθη ογκοκύτταρα έχουν συνήθως καλή συνοχή και δεν έχουν μεγάλο πυρήνιο. Μία μικρή έως μέτρια πλειομορφία μπορεί κάποιες φορές να παρατηρηθεί. Στην θυρεοειδίτιδα Hashimoto παρατηρούνται ανάμεσα σε πολυάριθμα λεμφοειδή κύτταρα. Στην οζώδη βρογχοκήλη παρατηρούνται ανάμεσα σε μακροφάγα και κολλοειδές.

Στους ογκοκυτταρικούς (Hürtle cell) όγκους η παρακέντηση γενικά αποτελείται μόνο από ογκοκύτταρα (Hürtle cells). Τα κύτταρα έχουν συνήθως χαλαρή συνοχή, αλλά μπορεί να παρατηρηθούν ομάδες. Φυσαλιδώδης πυρήνας με μεγάλο, ορατό πυρήνιο παρατηρούνται συχνά. Στην περίπτωση ογκοκυτταρικού νεοπλάσματος συνήθως δεν παρατηρούνται φυσιολογικά θυλακιώδη κύτταρα και άφθονα  λεμφοκύτταρα. Κολλοϊδες μπορεί να υπάρχει.

Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει μερικούς τύπους του θηλώδους καρκινώματος, όπως τον ογκοκυτταρικό τύπο και τον κυλινδροκυτταρικό τύπο. Επιπλέον, σπάνιοι ογκοκυτταρικοί όγκοι έχουν θηλώδη αρχιτεκτονική (ογκοκυτταρικό θηλώδες νεόπλασμα). Οι τύποι του θηλώδους καρκινώματος μπορούν να αποκλειστούν σε απουσία των ιδιαίτερων πυρηνικών χαρακτηριστικών σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Το μεταστατικό νεφρικό καρκίνωμα μπορεί να μοιάζει με ογκοκυτταρικό νεόπλασμα, αλλά ο ανοσοκυτταροχημικός έλεγχος για ΤΤF-1, το οποίο είναι θετικό στα θυλακιώδη και τα κύτταρα Hürtle, είναι αρνητικός στα κύτταρα του νεφρικού καρκινώματος. Το μυελοειδές θυρεοειδικό καρκίνωμα παρουσιάζει διάσπαρτα κύτταρα και η κυτταρολογική του εμφάνιση μπορεί να μιμηθεί νεόπλασμα από κύτταρα Hürtle. Συνήθως όμως στο μυελοειδές καρκίνωμα δεν υπάρχει μεγάλο πυρήνιο. Με χρώση MGG τα κυτταροπλασματικά κοκκία των κυττάρων Hürtle είναι μπλέ, ενώ αυτά των κυττάρων του μυελοειδούς καρκινώματος είναι κόκκινα.

A low power view of a FNA from a Hürthle cell neoplasm (MGG). A group of rather pleomorphic Hürthle cell (Pap). A follicular group of Hürthle cells (Pap).
Discohesive Hürthle cells (Pap). A rather pleomorphic collection of Hürthle cells (MGG).

 

Back