Solunum sitolojisi
Anatomy and histology of the respiratory tract
Indications of Solunum sitolojisi
Cell sampling and preparation methods
Reporting terminology
Normal cells
Non-cellular elements and specimen contaminants
Benign cellular changes
Inflammation
Respiratory infections
Benign lesions
Preneoplastic changes of respiratory epithelium
Lung cancer and other malignant tumours

 

Akciğer Kanseri Ve Diğer Malignant Tümörler

Akciğer karsinomu hem erkek hem  kadında en çok görülen malignitedir. Tanısı konmuş olan tüm kanserlerin %16 ’sını (erkeklerde % 20, kadınlarda %12) oluşturması nedeniyle, akciğer karsinomu en yagın görülen malignitedir ve İngiltere’deki ölümlerin 3. en yaygın nedenidir. Akciğer kanserinin görülme sıklığı geçen on yıllar boyunca Avrupa ve Amerika’da giderek artmıştır. Şu anda bu görülme sıklığı erkeklerde azalmakta fakat kadınlarda yükselmeye devam etmektedir. İngiltere’nin çoğu bölgesinde kadınlardaki ölüm nedeni olarak akciğer kanseri meme kanserini geride bırakmaktadır.

Akciğer kanserli hastaların en az 90%’ında hastalığın sigara dumanına maruz kalmayla ilişkili olduğu görülmüştür. Bu nedenle sigara dumanı, major bir kanserin en net tanımlanan ve uzun vadede en belirgin şekilde engellenebilen nedenidir. 3p delesyonu, p53, K-ras ve p16 mutasyonu gibi akciğer karsinomunda sıkça rastlanan genetik faktörlerinde hastalıkta rolü vardır. Mineraller (nikel vb) ile birtakım organik bileşiklerde (benzen vb) olduğu gibi asbest maruziyeti de sigara dumanıyla sinerjik etki ortaya çıkarmaktadır. Ortalama hayatta kalma süresinin 4 ay gibi az bir zaman olmasına rağmen,  azınlık oluşturan bir grup akciğer kanseri hastaları tedavi edilmiş ve bunların birçoğu uygun hayat koşullarıyla uzun süre yaşamışlardır.

Erken evre akciğer kanseri hakkında fikir birliği; kanser taramasında göğüs radyografisiyle genel görüntüleme ve balgam sitolojisinin çok pahalı olduğu ve pratik olmadığı yönündedir. Bununla birlikte inhalasyon yolu ile karsinojenlere maruz kalan çalışanlar ve uzun süreli sigara öyküsü olan yaşlı insanlar gibi yüksek risk grubundakilerde periyodik taramanın yararları olabilir.

Malignant Tümörlerin Sınıflandırılması

small cell vs. non-small cell carcinoma

FNA non-small cell carcinoma

 

Back