Tiroid Sitolojisi
Anatomy and physiology of the thyroid
Thyroid nodules
Classification of thyroid neoplasms
Fine needle aspiration (FNA)
Adequacy of the specimen
Evaluation of the specimen
Terminology for reporting results
Benign conditions
The follicular lesions
Malignant tumours
Parathyroid tumours

 

Foliküler lezyonlar

Foliküler lezyonlar, foliküler adenom ve foliküler karsinomu kapsar. Papiller karsinom da folikül epitel hücresinden kaynaklanır fakat farklı nükleer özellikleri nedeni ile diğerlerinden ayrılır. İİA; Hashimato tiroiditi ve papiller karsinom gibi durumlar için tanı, foliküler lezyonlar için ise bir tarama yöntemidir.  Aslında bu lezyonların hiçbirinin tanısı için İİA tek başına yeterli değildir, histolojik kriterlerin değerlendirilmesine ihtiyaç vardır (kapsül invazyonu, damar invazyonu gibi). Tiroid İİA’da çok deneyimli bir sitopatolog için bile hiperplastik adenomatöz nodül, iyi diferansiye karsinom, papiller karsinomun foliküler varyantı arasında morfolojik olarak ayırıcı tanıya gitmek oldukça zordur.

Tiroid nodüllerinde preoperatif tanı güvenirliğini arttırmak için, yeterlilik verirken katı prensipler uygulamak ve klinik bilgiye (yaş, nodülün çapı, palpasyon ile hissedilen özellikler vb.) daima hakim olmak gerekir.

İİA, malignite şüphesi taşıyan foliküler lezyonları tanımada yararlıdır.  Foliküler karsinomlarda nadiren makrofoliküler yapı görülür: genellikle mikrofoliküler yapılar, kordonlar ya da trabeküller oluşturan kalabalık hücre grupları şeklinde görülür.  Bu patern varlığında nodül sitolojik olarak “kuşkulu” kategorisine girer. Sellülarite, hücre boyutları, kolloid miktarı İİA  örneğinİindeğerlendirilmesinde önemlidir; makrofoliküler yapıların baskın olarak lezyonlar nadiren karsinom çıkarlar.

 

 

Back
Next