Το γυναικείο γεννητικό σύστημα
Τα όργανα του γυναικείου γεννητικού συστήματος βρίσκονται στην πύελο και συμπεριλαμβάνουν τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, την μήτρα, τον τράχηλο της μήτρας και τον κολεό. Απεικονίζονται στο διάγραμμα που ακολουθεί.
Η πρόσθιο-οπίσθια θέση δείχνει την σχέση των οργάνων του γυναικείου γεννητικού συστήματος με την ουροδόχο κύστη και το ορθό έντερο.
Οι ωοθήκες
Οι ωοθήκες είναι ζεύγος οργάνων τοποθετημένες εκατέρωθεν της μήτρας και προσκείμενες στα πλευρικά τοιχώματα της πυέλου. Είναι υπεύθυνες για την ωογένεση και την κυκλική απελευθέρωση του ωαρίου στην γυναίκα μετά την εφηβική ηλικία. Οι ωοθήκες είναι όργανα με ενδοκρινική λειτουργία που παράγουν ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη τα οποίαελέγχουντηνωρίμανσητωνωοθυλακίωνκαιπροετοιμάζουντηνμήτραγιατηνυποδοχήτου γονιμοποιημένου ωαρίου. Η παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης ελέγχεται από τις γοναδοτρόπες ορμόνες, την θυλακιοτρόπο ορρμόνη (FSH) και την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH ) που παράγονται από την υπόφυση. Η FSH και η LH ρυθμίζουν την παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης με έναν μηχανισμό ανάδρομης τροφοδότησης.
Ωαγωγός (Σάλπιγγα)
Οι ωαγωγοί (σάλπιγγες) είναι δύο ινομυώδεις σωλήνες με μήκος περίπου 5 ίντσες (10 εκατοστά), που οδηγούν το ωάριο από την επιφάνεια της ωοθήκης στην κοιλότητα της μήτρας. Το κοιλιακό τους άκρο, ο κώδωνας ή χοάνη περιβάλλει την επιφάνεια της ωοθήκης και με τις προσεκβολές του (κροσσοί) οδηγούν το ωάριο στον σωλήνα, το οποίο μεταφέρεται με ελαφρές περισταλτικές κινήσεις και με το κροσσωτό επιθήλιο που καλύπτει τις σάλπιγγες. Ο βλεννογόνος του ωαγωγού σε διατομή παρουσιάζει πτυχές με διακλαδώσεις οι οποίες παρέχουν περιβάλλον κατάλληλο για γονιμοποίηση.