Non-gynaecological Cytology
Κυτταρολογία μαστού
Ανατομία και ιστολογία του μαστού
Κυτταρολογία εκκρίματος θηλής
Βιοψία δια λεπτής βελόνης (FNA)
Ορολογία
Αξιολόγηση δείγματος
Καλοήθεις παθήσεις
Καρκίνωμα του μαστού
Φυλλοειδής όγκος

 

Ατυπη υπερπλασία των πόρων

Η επιθηλιακή υπερπλασία των πόρων του μαστού αντιπροσωπεύει ένα εύρος αλλοιώσεων από ενδοπορική υπερπλασία χωρίς ατυπία (συμβατική υπερπλασία των πόρων) έως άτυπη υπερπλασία των πόρων (ADH), έως πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS).

Η συμβατική υπερπλασία μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή, εξαρτώμενη από τον βαθμό της επιθηλιακής υπερπλασίας. Οι παρακεντήσεις δείχνουν υψηλή κυτταροβρίθεια, με ομάδες επιθηλιακών κυττάρων με καλή συνοχή και διπολικούς γυμνούς πυρήνες. Ποικιλία στο μέγεθος και το σχήμα των κυττάρων μπορεί να παρατηρηθεί μέσα στις ομάδες, αλλά μεμονωμένα άτυπα επιθηλιακά κύτταρα δεν παρατηρούνται.

Οι παρακεντήσεις της άτυπης υπερπλασίας των πόρων (ADH) έχουν συνήθως υψηλή κυτταροβρίθεια και περιέχουν ομάδες κυττάρων με συνωστισμό και ταυτόχρονη παρουσία ήπιων και άτυπων χαρακτήρων.

Κυτταρολογικά χαρακτηριστικά της άτυπης υπερπλασίας των πόρων (ADH)

  • Υψηλή κυτταροβρίθεια
  • Αξιοσημείωτη κυτταρική και πυρηνική αλληλοεπικάλυψη.
  • Κυτταρική μονοτονία
  • Προεξέχον πυρήνιο
  • Μυοεπιθηλιακά κύτταρα μέσα στις ομάδες και διπολικοί γυμνοί πυρήνες στο υπόστρωμα.

Τα κύτταρα έχουν αξιοσημείωτη ποικιλία σε μέγεθος και σχήμα και εν μέρει απώλεια προσανατολισμού μέσα στις ομάδες. Περιστασιακά παρατηρούνται μεμονωμένα άτυπα κύτταρα, εντούτοις, σε αντίθεση με το πορογενές καρκίνωμα in situ, παρατηρούνται διπολικοί γυμνοί πυρήνες.

Η κυτταρολογία συνήθως δεν θεωρείται αξιόπιστη στην υποκατηγοριοποίηση των υπερπλαστικών αλλοιώσεων του μαστού. Οι παρακεντήσεις που εκτιμώνται ότι είναι άτυπες θα πρέπει να οδηγούν σε χειρουργική βιοψία.

 

Back