Λέμφωμα
Το πρωτοπαθές μη-Hodgkin λέμφωμα του θυρεοειδούς είναι ένα σπάνιο νεόπλασμα το οποίο παρατηρείται σε ηλικιωμένες γυναίκες που έχουν ιστορικό θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Ο κίνδυνος για έναν ασθενή με θυρεοειδίτιδα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον υπόλοιπο πληθυσμό, αλλά γενικά η επίπτωση του λεμφώματος είναι σπάνια. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζονται με μεγάλη μάζα στον λαιμό και συχνά υπάρχουν μεταστάσεις στους τραχηλικούς λεμφαδένες.
Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τύποι του πρωτοπαθούς μη-Hodgkin λεμφώματος του θυρεοειδούς είναι το λέμφωμα περιφερικής ζώνης από κύτταρα Β, των βλεννογονοεξαρτώμενων λεμφικών ιστών (ΜΑLΤ) ׃ (marginal zone lymphoma ׃ ΜΖL), το διάχυτο από μεγάλα Β κύτταρα λέμφωμα (diffuse large B-cell lymphoma ׃ DLΒL) και ο μικτός ΜΖL-DLBL τύπος.
Κυτταρολογικά διαγνωστικά χαρακτηριστικά
- μεγάληκυτταροβρίθεια
- μεμονωμέναλεμφοειδήκύτταρα
Ο τύπος ΜΖL αποτελείται κυρίως από μικρά λεμφοειδή κύτταρα (κεντροκύτταρα, πλασματοκύτταρα, μονοκυτταροειδή Β κύτταρα) με μεγάλα λεμφοειδή κύτταρα ανάμεσά τους. Οι χαρακτηριστικές λεμφοεπιθηλιακές αλλοιώσεις είναι δύσκολο να αναγνωριστούν στα επιχρίσματα. Ο τύπος DLΒL χαρακτηρίζεται από μεγάλα λεμφοειδή κύτταρα (κεντροβλάστες, ανοσοβλάστες, κύτταρα που μοιάζουν με τα Burkitt.
Διαφορική διάγνωση
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Στην διαφορική διάγνωση μπαίνει κυρίως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Όταν παρατηρούνται μεγάλα, πολύ άτυπα λεμφοειδή κύτταρα η διαφορική διάγνωση δεν είναι δύσκολη. Τα λεμφώματα από μικρά κύτταρα είναι δύσκολο ή αδύνατο να διακριθούν από την θυρεοειδίτιδα Hashimoto και ο προσδιορισμός του ανοσολογικού φαινότυπου με την βοήθεια της κυτταρομετρίας ροής και της ανοσοκυτταροχημείας είναι χρήσιμος όταν τίθεται υπόνοια λεμφώματος.
|
|
|
A pure lymphoid population devoid of epithelial cells. |
A homogeneous population made of large atypical lymphocytes (Pap). |
The dominant population is made of large, atypical lymphocytes (MGG). |