Non-gynaecological Cytology
Κυτταρολογία θυρεοειδούς
Ανατομία και φυσιολογία του θυρεοειδούς αδένα
Οζίδια θυρεοειδούς
Κατηγοριοποίηση των νεοπλασμάτων του θυρεοειδούς
Βιοψία δια λεπτής βελόνης (FNA)
Επάρκεια δείγματος
Αξιολόγηση δείγματος
Διαγνωστική ορολογία
Καλοήθεις παθήσεις
Θυλακιώδεις παθήσεις
Κακοήθη νεοπλάσματα
Νεοπλάσματα παραθυρεοειδούς

 

Υποξεία κοκκιωματώδης (De Quervain’s) θυρεοειδίτιδα

Είναι σπάνια αυτο-περιοριζόμενη νόσος, που συνήθως διαρκεί μερικούς μήνες και χαρακτηρίζεται από επώδυνη μεγέθυνση του αδένα. Είναι κοκκιωματώδης φλεγμονώδης κατάσταση η οποία οδηγεί τελικά σε ίνωση του αδένα.

Κυτταρολογικά διαγνωστικά χαρακτηριστικά

  • κοκκιώματα
  • γιγαντοκύτταρα
  • λεμφοκύτταρα και πολυμορφοπύρηνα.

Τα κυτταρολογικά υλικά περιέχουν οζώδεις αθροίσεις ιστιοκυττάρων, λεμφοκύτταρα και πολυμορφοπύρηνα. Επιθηλιοειδή κύτταρα και πολυπύρηνα γιγαντοκύτταρα από τα κοκκιώματα συνήθως υπάρχουν, αλλά δεν είναι ειδικά της αλλοίωσης. Τα θυλακιώδη κύτταρα επιδεικνύουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις όπως κενοτοπίωση και μερικές φορές Hürtle cell μετάπλαση (εωσινόφιλο κοκκώδες κυτταρόπλασμα και μεγάλο πυρήνα). Λόγω της ίνωσης, οι παρακεντήσεις μπορεί να είναι υποκυτταρικές.

Διαφορική διάγνωση

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η οποία μπορεί κλινικά να διαφοροδιαγνωστεί από την υποξεία θυρεοειδίτιδα, και νεοπλάσματα (όπως το αναπλαστικό καρκίνωμα). Το άφθονο κοκκώδες ή αφρώδες κυτταρόπλασμα και το δίκτυο της χρωματίνης βοηθάει την αναγνώριση των κυττάρων ως καλοήθη ιστιοκύτταρα.

A cellular aspirate from a subacute thyroiditis. A medium power view of an epithelioid granuloma. A multinucleated giant cell.

 

Back