|
Ανατομία του ουροποιητικού συστήματος
Τα ούρα παράγονται από τους νεφρούς, δύο οπισθοπεριτοναϊκά όργανα. Στη φλοιώδη μοίρα του νεφρού το αίμα φιλτράρεται στο νεφρικό σπείραμα. Το διήθημα (δηλ. φιλτραρισμένο υγρό), περνάει από το εγγύς εσπειραμένο σωληνάριο, την αγκύλη του Henle, και το άπω εσπειραμένο σωληνάριο. Σε αυτά τα τμήματα του νεφρού το διήθημα αλλάζει χημική σύσταση και μετατρέπεται σε συμπυκνωμένα ούρα. Τελικά τα ούρα περνούν διαμέσου των αθροιστικών σωληναρίων στην νεφρική πύελο, και εν συνεχεία στους ουρητήρες και στην ουροδόχο κύστη, όπου και αποθηκεύονται μέχρι την ούρηση μέσω της ουρήθρας, η οποία στους άνδρες διασχίζει τον προστάτη αδένα.
Ιστολογία του ουροθηλίου
Ο βλεννογόνος του ουροποιητικού συστήματος αποτελείται από ένα πολύστιβο επιθήλιο με 7-8 στιβάδες κατά μέσο όρο, που αποτελούνται από εξειδικευμένα κύτταρα τα οποία συνδέονται σε βασική μεμβράνη. Το πάχος του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης ποικίλλει, και εξαρτάται από την κατάσταση της ουροδόχου κύστης. Όταν διατείνεται υπάρχουν λίγες μόνο στιβάδες ουροθηλιακών κυττάρων, ενώ όταν είναι άδεια παρατηρείται ένα παχύ πολύστιβο επιθήλιο. Τα κύτταρα στις κατώτερες στιβάδες είναι μικρά με έναν πυρήνα. Τα επιφανειακά κύτταρα είναι μεγαλύτερα και συχνά πολυπύρηνα με 2 έως και 55 πυρήνες. Κάθε επιφανειακό κύτταρο καλύπτει δύο ή περισσότερα από τα κύτταρα των κατώτερων στιβάδων. Για αυτόν τον λόγο ονομάζονται κύτταρα ‘ομπρέλα’.
Το ουροθήλιο της φυσιολογικής ουροδόχου κύστης συχνά παρουσιάζει μερικές εμβαθύνσεις που ονομάζονται φωλιές του von Brunn. Συχνά καλύπτονται από βλεννοεκκριτικά κυλινδρικά κύτταρα παρά από ουροθηλιακά κύτταρα. Η ιστολογική εικόνα που παρατηρείται όταν αυτά διατείνονται με βλέννη, ονομάζεται κυστική κυστίτιδα ή κυστική αδενίτιδα (cystitis cystica or cystitis glandularis).
|