Non-gynaecological Cytology
Κυτταρολογία μαστού
Ανατομία και ιστολογία του μαστού
Κυτταρολογία εκκρίματος θηλής
Βιοψία δια λεπτής βελόνης (FNA)
Ορολογία
Αξιολόγηση δείγματος
Καλοήθεις παθήσεις
Καρκίνωμα του μαστού
Φυλλοειδής όγκος

 

Κύστεις

Οι πιο συχνές αλλοιώσεις του μαστού είναι οι μονήρεις και οι πολλαπλές κύστεις. Η παρακέντηση των κύστεων είναι μια άριστη διαδικασία και για τη διάγνωση και για τη θεραπεία. Μετά από την παρακέντηση της κύστης, είναι σημαντικό να  ψηλαφηθεί η περιοχή ξανά για να καθοριστεί εάν υπάρχει υπολειπόμενη μάζα, και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διενεργηθούν πρόσθετες παρακεντήσεις της υπολειπόμενης συμπαγούς περιοχής.

Το υγρό των κύστεων μπορεί να είναι καθαρό, αδιαφανές ή θολερό, κίτρινο, πράσινο, καφετί ή κόκκινο (αιματηρό). Αιματηρά υγρά είναι ύποπτα για κυστικό καρκίνωμα. Το καθαρό υγρό είναι σχεδόν πάντα ακυτταρικό ή με φτωχή κυτταροβρίθεια, αποτελούμενο μόνο από μερικά επιθηλιακά κύτταρα (τα οποία παρουσιάζουν συχνά αποκρινή μεταπλασία) και από αφρώδη κύτταρα.

Οι κύστεις του μαστού μπορεί να φλεγμαίνουν. Παρακέντηση αυτών των κύστεων συνήθως αποφέρει θολερό υγρό με πολυάριθμα ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα, αφρώδη κύτταρα και εκφυλισμένα κύτταρα των πόρων.

Η χρησιμότητα της κυτταρολογικής εξέτασης όλων των υγρών των κύστεων του μαστού έχει αμφισβητηθεί, εντούτοις τα θολερά ή αιματηρά υγρά πρέπει πάντα να υποβάλλονται σε εξέταση. Αυτό ισχύει επίσης και για τα υγρά από κύστεις που έχουν ξαναγεμίσει μέσα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες από μια προηγούμενη διαδικασία παροχέτευσης.

 

Back