Meme sitolojisi
Anatomy and histology of the breast
Nipple discharge cytology
Fine needle aspiration (FNA)
Reporting terminology
Evaluation of the specimen
Benign lesions
Breast carcinoma
Phyllodes tumor


İNCE İĞNE ASPİRASYON SİTOLOJİSİ (İİAS)

İnce iğne aspirasyonu, palpabl meme lezyonlarında veya mamografi ile tespit edilen lezyonlarda uygulanır. İİA ve tru-cut biopsiler, malignitenin erken tanısında faydalıdır ve açık cerrahi biopsilere gerek kalmaz. 10 ml'lik 23-25 gauge büyüklüğünde iğne kullanılır. Lokal anestetik kullanımı şişmeye yol açarak nodülü gizleyebileceği için tercih edilmez. Enjektör-şırınga düzeneğinin sabitleyici bir tetiği bulunur. Birçok meme lezyonu yoğun fibrotik olduğundan girişim yapılırken daha geniş çaplı iğne (22 Gauge) kullanılabilir, bu durumda sınırlı uyuşturma da önerilir. Aspirasyon, lezyonun periferinden değil, merkezden yapılmalıdır. After placing the needle in the center of the lesion, suction is applied via the syringe.

İnce iğne aspirasyon spesimenlerinin değerlendirimesi

Küçük Büyütme Değerlendirmesi

  • Hücresellik
  • Hücre dizilimi
  • Zemin elemanları

Hücresellik, kategoriler arasında büyük ölçüde örtüşme gösterse de, önemlidir. Aspirat hiposelüler olduğunda fibroadenom, fibrokistik değişiklikler, yağ nekrozu, radyasyon değişiklikleri, karsinom ( özellikle skiröz, tübüler, lobüler tipler), orta derecede selüler aspiratlarda fibroadenom, fillodes tümörü, fibrokistik değişiklik, bazı karsinomlar ve hipersellüler aspiratlarda ise bazı fibroadenomlar, fillodes tümörü ve invaziv karsinom öncelikle akla gelmelidir.
Tabakalanma gösteren hücreler; fibroadenom, fibrokistik değişiklik ve in situ lobuler karsinom ’da, sıkı kohezyon gösteren üç boyutlu hücre kümeleri; fibroadenom, fillodes tümörü, intraduktal papillom ve hiperplazi, lobüler ve duktal in situ karsinomda ve müsinöz karsinomda, gevşek koheziv hücreler; fillodes tümörü, in situ duktal karsinom’da, dallanma gösteren papiller formasyon oluşturan kümeler; fibroadenom, intraduktal papillom, papiller karsinomda, tek tek duran çok sayıda izole hücreler meme karsinomunda karakteristiktir. Nükleuslar arasında düzenli bir mesafe bulunması benign lezyonlar, bu mesafenin düzensiz izlenmesi ise malign lezyonlar lehinedir. Zeminde inflamatuar hücreler, amorf debriler,  taze ve eski kanama, müsin izlenebilir. Akut inflamatuar hücreler mastit ile nekrotik karsinomlarda, kronik inflamatuar hücreler ise intramammarian lenf nodları ve medüller karsinomda ağırlıklı olarak görülür. Amorf granüler debris, maligniteyi destekleyen bir bulgu olmakla birlikte, apokrin metaplazi gibi benign oluşumlara da eşlik edebileceği unutulmamalıdır. Hemoraji, intraduktal papillom ve karsinomda; müsin, fibroadenom ve müsinöz karsinomda izlenir.

Büyük Büyütmede Değerlendirme:

  • Tek tek duran hücrelerin tipi
  • Nükleer özellikler
  • Sitoplazmik özellikler

İzole hücreler mezenkimal veya epitelyal kökenli, intakt ya da sitoplazması sıyrılmış çıplak nükleus şeklinde görülebilir. Tek tek epitel hücreleri karsinom tanısını, mezenkimal hücreler ise fibroadenom, fillodes tümörü ve sarkom tanısını desteklemekle beraber invaziv karsinomlarda da görülebilir. Çıplak nükleuslar fibroadenomda, histiositlerin de eşlik ettiği inflamatuar hücre populasyonu yağ nekrozu, mastit ve fibrokistik değişikliklerde görülür.
Nükleer atipi ( geniş ve pleomorfik nükleus, büyük nükleolus) orta ve az diferansiye duktal karsinomların bir bulgusudur. Tübüler, lobüler ve müsinöz karsinom gibi bazı malign tümörlerde nükleer atipi oldukça düşük seviyede görülür, tanıda diğer özellikler ( arkitektür, ekstra ve intraselüler müsin varlığı) daha önemli rol oynar. Bazı sitolojik özellikler bazı meme lezyonları için karakteristiktir. Apokrin değişiklik, apokrin metaplazi ve apokrin karsinomda görülür. Vakuollü sitoplazma ise müsinöz ve lobüler karsinom gibi kanser tipleri için daha sık görülen bir özelliktir.

 

Back
Next