MEME BAŞI AKINTI SİTOLOJİSİ
Gebelik veya laktasyon dönemi ile ilişkili olmayan spontan meme başı akıntısı, anormal bir bulgudur. Memedeki lezyonlara (papillom veya karsinom gibi) veya hormonal anormalliklere (prolaktin sekrete eden hipofiz adenomu gibi) bağlı olarak meydana gelir.
Meme başı akıntı sitopatolojisi, palpabl lezyon veya mammografik bulgu izlenmediği şartlarda oldukça yararlıdır. Palpabl lezyon veya mammografik bulgu izlenirse, o zaman inceleme metodu İİA veya eksizyonel biyopsi olmalıdır.
Meme başı sitopatolojisinin malignite için duyarlılığı % 40 -60 arasında değişir. Akıntı, sadece bazı semptomatik kadınlardan elde edilebilen bir materyal olduğundan, meme kanseri için bir tarama metodu olarak kullanılamaz.
Meme, meme başına doğru yönlenen yumuşak hareketlerle sıvazlanarak akıntı elde edilir. Gelen damla, lamı dokundurarak alınır. Eğer yaygın bir akıntı değil ise yaymaya bile gerek olmayabilir. Lam üzerindeki materyal sprey ile veya %95 etil alkol içine daldırılarak fikse edilir ve Romanowski metodu ile boyanır.
Meme Başı Akıntısının Değerlendirilmesi
Meme başı akıntısı unilateral veya bilateral olabilir. Unilateral meme başı akıntıları daha çok malignite yönünde değerlendirilir. Sekresyon; süt benzeri, seröz, pürülan veya kanlı olabilir. Kansere bağlı akıntılar daha çok makroskopik olarak kanlı izlenir.
Benign Meme Başı Sekresyonları- Sitolojik Tanısal Özellikler
- Ara ara hücresellik
- Duktal hücreler
- Köpüksü hücreler
- İnflamatuvar hücreler
- Eritrositler
Benign duktal hücreler, birbirlerinin kenarlarına göre şekil alarak (molding) sıkı kümeler oluşturur. Bu kümeler küçük, yuvarlak veya geniş, dallanan formlarda görülür. Bu tablo içerisinde izole hücreler oldukça nadirdir. Hücreler küçük olup dar sitoplazmalıdır fakat zaman zaman daha geniş sitoplazmalı hücreler de görülebilir. Köpüksü hücreler histiosit olup sitoplazmaları geniş, vakuollü, nükleusları yuvarlak veya ovaldir. Özellikle geniş, dallanan kümeler şeklinde benign duktal epitel hücre grupları izlenen sekresyonlarda intraduktal papillom veya şiddetli intraduktal hiperplaziden şüphelenilir. Bu lezyonların ayırımı histolojik olarak yapılabilir.
Malign Meme Başı Sekresyonları- Sitopatolojik Tanısal Özellikler
- Kümeler ve tek tek duran genişlemiş duktal hücreler
- nükleer pleomorfizm
- çıplak nükleus
- nükleolus
- inflamatuvar hücreler
- Eritrositler
- Nekrotik debriler